Tenketanken med Veronika

 

6 tegn på traumer som følge av psykisk vold

psykisk vold Sep 15, 2024
tegn på traumer etter psykisk vold

Kognitiv dissonans

Skal jeg sette én overskrift på hvordan psykisk vold føles ville det vært; å være kronisk forvirret.

Kognitiv dissonans oppstår når ord og handlinger ikke stemmer overens. Det føles som en evig diskusjon i eget hode “jamen han sa jo at han aldri skal gjøre det igjen” (selv om det skjer igjen). “Han sier jo han elsker meg”, men hvorfor oppfører han seg sånn ovenfor meg da?

Fawn responsen

Kall det gjerne “people pleasing” responsen. Du gjør ditt beste for å gjøre den andre fornøyd, for å unngå konflikt, bli anerkjent og unngå skade. Denne responsen er en overlevelsesmekanisme som ofte blir utviklet hvor det finnes psykisk vold.

Du gjør alt du kan for å gjøre den andre fornøyd og unngå kaos. Samtidig er det ekstemt selvutslettende og du mister deg selv til et annet menneske.

Mangel på søvn

Når du er utsatt for psykisk vold påvirker det i stor grad søvnkvaliteten. Utallige diskusjoner før leggetid, du blir vekket eller plaget når du prøver å sove. Dette er en form for kontroll. Søvnmangel eller "sleep deprivation" er en torturmetode brukt i århundrer, og brukes fremdeles i mange hjem hvor psykisk vold skjer... Det er en strategi og en del av volden for å holde deg "i sjakk" og utmattet. 

Å unnskylde deg..

... for ting som aldri var din skyld. Kanskje det har vært en diskusjon eller du har forsøkt å ta opp noe i forholdet. Samtalen vris over til deg, skylden legges på deg og du ender opp med å unnskylde deg for ting du aldri hadde trengt å si unnskyld for. Allikevel gjør du det for å bevare roen, i et forsøk på å avslutte krangelen og bare få ro. Det er en overlevelsesmekanisme.

Hjernetåke

Det er vanskeligere å fokusere, du glemmer lettere og mangler klarhet. Det er akkurat som du ikke hører dine egne tanker lengre. Du føler deg fjern, sliter med å tenke klart - dette skjer også etter at du er ute av forholdet fordi du har vært under enormt mentalt og emosjonelt press over tid. 

Hyperårvåkenhet 

“Å gå på eggeskall”.. du har sikkert hørt uttrykket. Det er en følelse av å konstant være “på”, fordi du aldri vet når neste utbrudd eller konflikt kommer. Nervesysemtet ditt er i høygir og du er på vakt. Du er være ekstremt sensitiv til andres humør, kroppsholdning, blikk og passer på å forbygge eller unngå mulig konflikt/konfontasjon

Mistenker du at du er utsatt for psykisk vold kan du sjekke ut denne listen med ressurser.

Klikk her

Du finner meg på instagram her hvor jeg deler mer om psykisk vold og livet etterpå daglig. https://www.instagram.com/veronika.baarud/

START HEALINGREISEN DIN HER!

Meld deg på e-postlista og få de siste i innboksen din hver uke!

Bli med her og få hemmelig gave! 

Du kan når som helst melde deg av e-postlista