Tenketanken med Veronika

 

Har noen du er glad i du mistenker er i et psykisk voldelig forhold?

psykisk vold Sep 25, 2024
pårørende til psykisk vold

Dette er noe av hva du kan gjøre: 

Husk at voldsutøver forsøker å isolere den du er glad i. Jeg forstår at det kan være frustrerende at den du kjenner trekker seg unna eller ikke ønsker å snakke om det som er vanskelig, men…

Det er nå de trenger deg mer enn noen sinne. De vet innerst inne at det er noe som ikke stemmer, men det kommer til å ta tid før alle brikkene faller på plass. 

Det viktigste du kan gjøre er å være der for dem. Uansett om de ikke oppfører seg slik de pleide. At du føler deg avvist, at han/hun ikke takker nei til å være med på ting dere gjorde før…

Jeg skjønner at det er vanskelig å sitte på sidelinjen å se på, men ikke forsvinn, aldri gi opp. For akkurat nå er du den viktigste støttespilleren de har, selv om de avviser deg.

Vær den trygge støtten de trenger. Vær tålmodig, det nytter ikke å be de om å “bare gå”. Det er ikke så enkelt. Fortell dem heller at “jeg er her uansett”, det er ikke alt jeg forstår, men hvis du trenger å prate - vit at jeg finnes!

For er den en ting de mangler i forholdet sitt er det trygghet og stabilitet, selv om de later som at alt er bra, og at det er “bedre nå”. 

Fortsett å ta kontakt, selv om du føler noe er feil, noe skurrer og du blir avvist. Det handler ikke om deg. Der handler om at noen du er glad i blir isolert, får problemer/straff om han/hun er sammen med eller snakker med deg. 

Aldri gi opp. Det tar tid å bygge opp mot til å snakke om det og be om hjelp til å gå. Den dagen de trenger deg som mest, vær der! 

Ikke la voldsutøver vinne fordi du føle deg avvist eller vennen/venninnen din ikke oppfører seg som før. 

Dette er et spill voldsutøver har lagt opp til hele veien for å isolere offeret sitt. Mest sannsynlig er vennen din utmattet, livredd og motløs. Når de endelig tør å åpne opp. Så vær så snill: vær der!

Husk at du som pårørende kan ringe vo-linjen for å få hjelp, støtte og råd.

Les også volinjen sine egne tips til familie og pårørende her.

Til deg som venn/familie: aldri gi opp! Det er alltid håp, selv om du må smøre deg med en stor dose tålmodighet 🩷🩷🩷🩷

Les mer her: 

START HEALINGREISEN DIN HER!

Meld deg på e-postlista og få de siste i innboksen din hver uke!

Bli med her og få hemmelig gave! 

Du kan når som helst melde deg av e-postlista